שלחו הדעה

ClinicBender@gmail.com

03-9411182

  • אודות
  • החלפת מפרק ירך
    • ניתוח החלפת מפרק ירך – מידע מקיף
    • החלפת מפרק ירך בגישה קדמית
    • החלפת שני מפרקי ירך בניתוח אחד
  • החלפת ברך
    • החלפת ברך
    • מהי החלפת מפרקי ברכיים דו צדדית?
  • ניתוח ברכיים – טיפולים משמרים
  • שאלות נפוצות
  • מידע מקצועי
  • צור קשר
תפריט
  • אודות
  • החלפת מפרק ירך
    • ניתוח החלפת מפרק ירך – מידע מקיף
    • החלפת מפרק ירך בגישה קדמית
    • החלפת שני מפרקי ירך בניתוח אחד
  • החלפת ברך
    • החלפת ברך
    • מהי החלפת מפרקי ברכיים דו צדדית?
  • ניתוח ברכיים – טיפולים משמרים
  • שאלות נפוצות
  • מידע מקצועי
  • צור קשר

תפריט

התקשר

סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך
ראשי » מאמרים » סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך

סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך

ניתוחים להחלפת מפרק ירך וברך נחשבים לניתוחים מוצלחים בעולם הרפואה, ואחוז הסיבוכים הוא נמוך מאוד. אבל בכל כלל יש את היוצא מן הכלל, ובמאמר זה נדבר על סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך שאינם נפוצים במיוחד

הנתונים מוכיחים שניתוחי החלפת מפרק ברך וירך מסתיימים לרוב בהצלחה רבה מאוד, אולם עד כמה שהרפואה מתקדמת ובתחום זה האורתופדיה נחשבת לענף מתקדם במיוחד, עדיין יש מרווח לא צפוי שבו עלולים בכל זאת להתרחש סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך. 

הסיבוכים מעטים יחסית, וחשוב להתייחס לכך בפרופורציה הנכונה, אבל מצד שני חשוב שיהיו פרושים בפניכם מלוא הנתונים כולל האפשרות להיקלע לתרחיש של סיבוכים לאחר הניתוח ולתמונה מלאה של הנסיבות להם.

לצפייה בלקוחות ממליצים על ד"ר בנדר לחץ כאן

הנסיבות המרכזיות שעלולות להוביל למצב של סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך

את הנסיבות לסיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך אפשר לחלק לשלוש קטגוריות מרכזיות: סיבוכים שנובעים מבעיות בריאותיות של המנותח, סיבוכים שנובעים מההרדמה או כתוצאה ממהלך כלשהו בניתוח או ממהלך לאחר הניתוח, ואלה הן הנסיבות המרכזיות שעשויות להוביל לסיבוכים:

  • זיהום
  • חוסר יציבות
  • פריקות של המפרק
  • נוקשות במפרק
  • כאבים כרוניים
  • שברים
  • התרופפות
  • פגיעה בכלי דם
  • פגיעה עצבית
  • אורך רגליים שאינו שווה
  • צליעה
  • קרישי דם ותסחיף ריאה
  • נוקשות
  • לימפאדמה – בצקת למפטית
  • סיבוכים שנובעים מההרדמה

אין ספק שסיבוכים עלולים להתרחש בנסיבות שונות, אבל חשוב להדגיש שאפשר להפחית אותם בעזרת בחירה במנתח שמנוסה מאוד בהחלפת מפרק ירך וברך. הרזומה הספציפי של מנתחים בהחלפת המפרקים מאוד חשובה, שכן מדובר בשני מרכיבים מהותיים: ידע מקצועי שמתעדכן כל העת בעולם הרפואה, שכולל טכנולוגיות ושיטות, ולכך מצטרף הניסיון המקצועי של המנתח. שני אלה עשויים להפחית משמעותית את הסיכוי של סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך.

הפחתת סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך טרום הניתוח

המידע הרפואי של המטופל נלקח בחשבון בשיקולים של טרום הניתוח. באופן כללי ככל שמצבו הרפואי של המנותח טוב יותר, כך הסיכויים לסיבוכים יהיו קטנים יותר, ולהפך.
יש מצבים שבהם מנתחים יידרשו מהמנותח לערוך בדיקות נוספות אצל מומחים, כמו נירולוג, המטולוג, קרדיולוג, ראומטולוג ועוד, במטרה לקבל תמונת מצב בריאותית נרחבת של המועמד לניתוח ולקבל חוות דעת והמלצה של המומחים.

הנסיבות שדורשות בירור נוסף יכולות להיות מחלות רקע, למשל; מחלות לב וכלי דם, לחץ דם גבוה, מחלות ריאה ודרכי אוויר, מחלות נירולוגיות, סוכרת קשה ועוד.

דוקטור בנימין בנדר אורטופד מנתח מומחה ירכיים וברכיים - סיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך

לדוגמה, רוב האנשים שחולים באסטמה (קצרת) יתבקשו להתייעץ עם רופא ריאות, כיוון שלעיתים יש צורך באינהלציות לפני ואחרי הניתוח. מנותחים עם בעיות לב ידרשו לקבל אישור מהקרדיולוג, כולל הנחיה לגבי מתי כדאי להפסיק את מדללי הדם והאם יש צורך בטיפול חלופי.

אולי יעניין אותך

החלפת מפרק ירך

שוקל להחליף את מפרק הירך אך חושש מהתאוששות קשה וממושכת ?

דלקת פרקים טיפול

דלקת פרקים טיפול

אורטופד מומחה ברכיים | דר בנדר החלפת מפרק ברך החלפת מפרק ירך

אורטופד מומחה ברכיים

תמונת מצב של סיבוכים בהחלפת מפרק ברך או ירך

זיהומים

אחוז הזיהומים לאחר ניתוחים להחלפות מפרקים נע בין 1% עד ל 3%, ובניתוחים חוזרים עד ל 9%. יש שני סוגי זיהומים שעלולים להופיע לאחר ניתוח. אחד הוא זיהום שטחי והשני – עמוק. מבין השניים חשוב לדעת שהזיהום השטחי חולף בדרך כלל תוך מספר ימים, אינו דורש התערבות כלשהי, ואינו מסכן את מפרק הברך או הירך.

לעומת זאת זיהום עמוק דורש בדיקה רפואית, וברוב המקרים נדרש פתרון שכולל שני ניתוחים בשני שלבים. ניתוח ראשון יהיה לצורך הוצאת מפרק הירך או הברך 'המזהם' והכנסת מפרק זמני, שבו יילקחו גם תרביות על מנת לבודד את החיידק. לאחר מכן יקבל המנותח טיפול אנטיביוטי, תוך ורידי לרוב, עד להעלמות מוחלטת של הזיהום. בשלב השני יתבצע ניתוח להחלפת מפרק ירך או ברך קבוע.

 

 

חשוב לציין שזיהומים ניתן למנוע, עקב כך חשוב מאוד לבצע את כל הבדיקות לפני הניתוח, כולל תרבית אף ותרבית שתן. אם יש צמיחה של חיידק באף, תקבלו לפני הניתוח משחה שיש למרוח בכל נחיר למשך מספר ימים, המריחה תימשך גם לאחר הניתוח ועד להוצאת התפרים. צמיחה בשתן מטופלת באנטיביוטיקה. יומיים לפני הניתוח יש לרחוץ את הגוף פעמיים ביום מכף רגל ועד ראש בסבון חיטוי מיוחד. המרדים בניתוח יוסיף אנטיביוטיקה לווריד, ואנטיביוטיקה נוספת לווריד תקבלו גם לאחר הניתוח במחלקה. חשוב מאוד! הטיפול בפצע הניתוח יעשה על פי מכתב הסיכום האישי, כולל רחצה של הפצע וחיטויו, ולקיחת אנטיביוטיקה מניעתית.

הסיבוכים מעטים יחסית, וחשוב להתייחס לכך בפרופורציה הנכונה, אבל מצד שני חשוב שיהיו פרושים בפניכם מלוא הנתונים כולל האפשרות להיקלע לתרחיש של סיבוכים לאחר הניתוח ולתמונה מלאה של הנסיבות להם.

כלי דם

סכנה לפגיעות בכלי הדם היא הנפוצה ביותר בקרב אלה שסובלים מבעיות כלי דם. לדוגמה, אצל אנשים שסובלים מטרשת עורקים, הסיכוי להיווצרות קריש דם וסתימה של העורק, או על ידי קריש או על ידי רובד טרשית, תהיה גבוהה יותר במהלך הניתוח.

במהלך ניתוח עלולים להיפגע כלי דם או עצבים באופן שטחי או עמוק. דימום שטחי שמופיע במהלך הניתוח נצרב במכשיר דיאתרמיה מיוחד. ההכנה לקראת ניתוח עבורם תכלול בדיקה של כלי דם על ידי קרדיולוג, ותפחית את אחוז הסיבוכים.

עצבים

במקרים רבים בניתוחי החלפת מפרק ברך יש תחושה פחותה באזור החיצוני של הצלקת עקב החתך הניתוחי. בניתוחי מפרק ירך יכולה להיות תחושה שטחית פחותה על פני העור עקב החתך הניתוחי. לרוב תחושה זו אינה מפריעה לתפקוד הכללי. אולם עצבים אחרים, כמו; העצב הפמורלי, הפרוניאלי והעצב הסיכאטי הם עצבים ראשיים בגוף, ומתיחה או הזזה שלהם, בייחוד בניתוחים חוזרים או בניתוחים שבהם נדרשת  הארכה של הגפה מעל ל-3 ס"מ, עלולה לגרום לשינוי בתפקוד העצבים האלה, ולהשפיע על תפקוד הרגל. בניתוחים חוזרים הרקמה היא צלקתית יותר ופחות גמישה לניוד, ובכך גם נוטה יותר למתיחה של העצבים. 

יש להדגיש שהרוב הניכר של פגיעות עצביות הן כאלה שחולפות באופן ספונטני.

חוסר יציבות פריקות של המפרק

יציבות של המפרק תלויה בעצמות ובמידה רבה מאוד ברקמה שעוטפת אותה, כלומר, גידים ושרירים. דלדול של השרירים עקב שחיקה מתקדמת וחוסר יכולת לשימוש בהם, מתיחה של גידים עקב עיוות של המפרק (לדוגמה, ציר ואלגוס יתר) הם גורמי סיכון לחוסר יציבות ופריקות של המפרק. למניעה יש צורך הכרחי בחיזוק השרירים.

 

שברים

סיבה נוספת, שעשויה להשפיע על סיבוכים בהחלפת מפרק ברך או ירך, היא שבר של עצמות. שברים יכולים להיווצר סביב הניתוח, תלויים באיכות העצם המנותחת, ועלולים להופיע לאחר ניתוח עקב נפילות או בלות של המפרק.

אורך רגליים

הפרש אורך הרגליים יכול להופיע לאחר הניתוח. יכול להופיע הפרש מדומה עקב הטיית האגן, עקמת גבית או הפרש אמיתי. לרוב ההפרש יהיה עד 2 ס"מ, ואינו דורש טיפול.

 

צליעה

מצב של צליעה קשור לרוב למצבם של השרירים לפני ניתוח. לשרירים מנוונים עקב היעדר שימוש, שחיקה של מפרק הברך או הירך יידרש זמן רב יותר על מנת להשתקם.

כאבים כרוניים

החלפת מפרק ברך והחלפת מפרק ירך מאופיינים בשיעורי הצלחה גבוהים. שיפור בכאבים ושיפור בתפקוד המפרק מושגים ברוב הניתוחים. אולם לא תמיד שיפור זה מוביל למצב שבו אין כאבים כלל או שטווחי התנועה מלאים לגמרי. עד כ- 20% מהמקרים של ניתוחי החלפת מפרק ברך ועד כ- 10% מהחלפת מפרק ירך (במקרה הקיצון בחלק מהמקרים) מופיעים כאבים כרוניים כלשהם לאחר הניתוח. חלק מהסיבות לכך הן כתוצאה מהקרנה של הכאבים מהגב, תסמונות כאב (כדוגמת שינויים בעצבים כגון נוירופטיה, פולינוופטיה, פיברומיאלגיה ועוד) וחלקם ללא סיבה ברורה. 

 

מצב נפשי משפיע מאוד על התחושה ועל פירוש הכאבים.  לדוגמה, אנשים בדיכאון חווים כאבים רבים יותר, ונוטים לפתח כאבים כרוניים. כאבי גב עלולים להקרין למפרק הירך או הברך, לחלק מהרגל או לכל אורך הרגל ועד לכף הרגל, ואפילו להקרין למפשעה. כאבי גב לא חייבים להופיע ככאבי גב מובהקים, אלא עשויים להופיע בצורה של כאב מוקרן (רדיקולופטיה בשפה הרפואית). רדיקולופטיה פירושה הקרנה של הכאב מהגב לרגל (יכול להופיע ללא כאבים בגב עצמו). כאבי גב מוקרנים יכולים ליצור כבדות של הרגליים עד לקושי בהליכה עקב קושי בתפקוד השרירים והתכווצויות של השרירים.  

קרישי דם ותסחיף ריאה

אחד הדברים שפחות ניתן לצפות הוא תרחיש של פקקת ורידים עמוקה שמובילה להיווצרות קריש דם ברגל, כשהחשש הגדול הוא מפני תסחיף ריאות בעקבות הקריש. פקקת ורידים נוצרת בעקבות האטה בזרימת הדם באזור הרגליים, כשהסכנה היא שקריש דם עשוי לעצור את זרימת הדם לריאות, ולגרום לסיבוך של נשימה.

 

הטיפול המניעתי למצב זה הוא מדללי דם ומשפרי זרימה, שיינתנו סביב הניתוח. להורדת סיבוכים מהסוג הזה חשוב מאוד לקום ביום הניתוח. כמו כן, חשוב לעשות שימוש באגדים אלסטיים ובתרופות לדילול דם. מכשיר מתנפח מיוחד שמורכב על השוקיים לאחר הניתוח, מפחית את אחוז הסיבוכים.  

לימפאדמה - בצקת למפטית

מערכת הלימפה שייכת למערכת כלי הדם, ותפקידה ניקוז נוזלים וחלבונים. סביב תהליך הניתוח יכולה להיווצר נפיחות למפתית, שתגרום למתיחת העור ולכאבים. הטיפול נעשה באמצעות חבישה אלסטית לאורך הרגל ועיסוי למפתי במסגרת טיפול פיזיותרפיה.

תופעות לוואי אפשריות שאינן בגדר סיבוכים בהחלפת מפרק ברך או ירך

חשוב לזכור שניתוח באשר הוא דורש תקופת החלמה טבעית של הגוף, וכל מנותח בהתאמה אישית יקבל את ההנחיות הרפואיות המומלצות לו לאחר הניתוח. יחד עם זאת בתקופת ההחלמה יש גם מספר תופעות שאינן מעידות על סיבוך, והנה מספר דוגמאות.

לאחר הניתוח ייתכן ותחושו בקושי במתן שתן. לא מדובר בסיבוך אלא בתופעת לוואי מוכרת שנובעת מההרדמה עצמה, שלמעשה אינה אופיינת רק לניתוחי החלפת מפרק ירך או ברך, אלא קשורה להרדמה. כמו כן, יכול להופיע יובש בפה בעקבות נטילת תרופות שתקבלו סביב הניתוח ותיתכן עצירות עקב היעדר תנועה ותרופות.

 

כאמור, ניתוח להחלפת  ירך או ברך מלווה לאחריו בכאבים, וסביר להניח שעל מנת להקל עליהם יציע לכם המנתח תרופות לשיכוכם. תרופות מסייעות במיוחד לשיכוך כאבים בינונים ועד קשים. אחת מתופעות הלוואי של התרופות היא האטה בקצב של פעילות המעי, שתבוא לידי ביטוי בעצירות. שוב לא מדובר בסיבוך, אלא בתופעת לוואי.

מאמר זה מתמצת, אך אינו כולל את כלל תופעות הלוואי או הסיבוכים האפשריים, לכן חשוב להיות במעקב לאחר ניתוח וחשוב לבצע המלצות הרפואיות

נכתב ע"י ד"ר בנימין בנדר

נכתב ע"י ד"ר בנימין בנדר

אורותפד מומחה ברכיים והחלפת מפרקים

לקוחות ממליצים על ד"ר בנדר אורטופד מומחה ברכיים וירכיים:

למידע נוסף על סיבוכים בהחלפת מפרק ירך וסיבוכים בהחלפת מפרק ברך באתר של הספריה הלאומית של ארה"ב לרפואה לחץ כאן – 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3229356/

צור קשר

03-9411182

שלחו הדעה

רוצים לקבל מידע נוסף? חוות דעת? תאמו פגישת ייעוץ עכשיו!

לחצו לשיחה
ניווט באתר
  • דר' בנימין בנדר
  • אודות
  • החלפת מפרק ירך בגישה קדמית
  • החלפת ברך
  • ניתוח ברכיים – טיפולים משמרים
  • מידע מקצועי
  • שאלות ותשובות נפוצות
  • פורום
  • צור קשר
צרו איתנו קשר

טלפון:

03-9411182

דוא״ל:

ClinicBender@gmail.com

Facebook
Youtube
Linkedin
Google-plus
אורטופד ברכיים
עשו לנו Like

Facebook
Youtube
Linkedin
מיתוג

© כל הזכויות שמורות לדר׳ בנדר 2017
ההודעה נשלחה, תודה.
shaareyaviv

בעקבות המצב, ניתן להזמין יעוץ רפואי עם דר בנימין בנדר דרך וידאו WHATSAPP

לפרטים ותיאום שיחת ייעוץ יש למלא את הפרטים הבאים:

    סגור
    shaareyaviv

    זקוקים לתור לארטופד מומחה ?

    זמנו תור לייעוץ בקלות דרך WhatsApp

    לחצו לזימון תור>

    גלילה לראש העמוד